Rdest himalajski 'JS Caliente'

Persicaria amplexicaulis

Nowość Rdest himalajski
Powiększ

Cena:

16,99 zł

Charakterystyka rośliny:

Okres kwitnienienialato - jesień
Kwiatyodcienie czerwonego
Liściezielone
Wysokośćdo 70 cm
Stanowiskosłoneczne
Typ glebyogrodowa (uniwersalna)
Wilgotność glebyumiarkowanie wilgotna
Mrozoodporność4 (od –34,4 °C do –28,9 °C)
Roślin na m21-3

Rdest himalajski 'JS Caliente' to wyjątkowa, wieloletnia bylina.  Intensywną barwą liści, jak i wyraziste kwiaty tej odmiany przyciągają spojżenie już z daleka. W okresie letnim, od lipca aż do późnej jesieni (VI-X), rdest 'JS Caliente' zakwita smukłymi, czerwono-bordowymi kwiatostanami, które delikatnie unoszą się nad zielonym tłem liści, nadając całości egzotyczny i nowoczesny wygląd. Ta wyjątkowa kompozycja kolorystyczna sprawia, że rdest himalajski jest prawdziwą ozdobą każdej przestrzeni ogrodowej. Rdest himalajski ''JS Caliente' podczas kwitnienia dorasta do 70 cm wysokości. Dorosła kępa dorasta do ok. 80 cm średnicy.

Wymagania i pielęgnacja

Rdest himalajski 'JS Caliente' to roślina odporna i stosunkowo łatwa w uprawie, doskonała dla ogrodników szukających efektownych, ale niewymagających gatunków. Preferuje stanowiska słoneczne lub półcieniste, jednak najbardziej efektownie rośnie i kwitnie przy umiarkowanym dostępie światła. Gleba powinna być żyzna, wilgotna i przepuszczalna, co wspiera intensywny wzrost oraz obfite kwitnienie. Roślina dobrze znosi warunki wilgotne, dlatego świetnie sprawdzi się także w sąsiedztwie oczek wodnych lub strumieni. W polskim klimacie jest mrozoodporna i nie wymaga specjalnych zabezpieczeń na zimę.

Aranżacje ogrodowe z rdestem

Rdest himalajski 'JS Caliente' najlepiej prezentuje się w ogrodach naturalistycznych, żwirowych oraz nad wodą, gdzie jego kwiaty i intensywnie zielone liście doskonale komponują się z trawami ozdobnymi oraz innymi bylinami, takimi jak miskanty, jeżówki czy rozchodniki. Roślina ta wprowadza żywe akcenty kolorystyczne do rabat oraz stanowi wspaniałe tło dla niższych kwiatów sezonowych, np. tawułek, żurawek, czy brunnery.